2011. szeptember (14/3)

Tartalomjegyzék: 
Szerző
2
Rudolf Steiner legsajátabb küldetése
5
Megérteni Rudolf Steinert
7
Michael küldetése
10
Charles Kovács (1907–2001) – életrajzi vázlat
Szerző
13
A jelenlegi valutaválságok (dollár, euró) és a gazdasági érték kérdése – I. rész
15
A földkérdésrõl
Szerző
18
2001. szeptember 11. – az új Pearl Harbor
20
Négy év után
Szerző
26
Waldorf-mozgalom a magyar közoktatásban – Interjú Fehér Botonddal
Szerző
31
„Igen tisztelt, szeretett Frau Dr. Wegman!”
33
Az arlesheimi klinika és az antropozófiai gyógyászat elterjesztése
36
A ritmus tudománya
Szerző
42
Gyászjelentés
43
Hírek, hirdetések

Szerkesztői bevezető a 2011. szeptemberi számhoz

„Korunkban az emberi gondolkodásnak van szüksége terápiára, gyógyulásra.” Eköré szerveződik őszi számunk antropozófiai rovata, mely Thomas Meyer magyarországi előadásának összefoglalójával indul. Rudolf Steiner legsajátabb küldetéséről szólva Charles Kovacs írásaiból idézett az előadó. Kézenfekvő volt, hogy a névből nyilvánvaló magyar származás okán is utánamenjünk, ki is volt ez az ember. Két írását adjuk közre igen változatos életrajzának kivonata mellett. A csaknem teljes 20. századot átívelő korszak bővelkedett történelmi eseményekben, sorsfordulatokban. 

Azonban mi, a 21. században élők sem panaszkodhatunk. Pompás korban élünk, mi sem nélkülözzük a történelmi sorsfordulatokat. Lapunk közepét adó mindhárom rovatunk a jelenkor eseményeit jeleníti meg. Minden idők legnagyobb pénzpolitikai kísérletéről számol be Andreas Flörsheimer, a dollár és az euró válságáról, a programozott államcsődökről, melyhez hétköznapjaink tapasztalatait társítva az olvasó – ha nem is könnyebben, de legalább – tisztán látva élheti meg saját pénzügyi nehézségeit. De történelmi sorforduló volt a rendszerváltás is. Lehetőség, hogy a magántulajdon szentségének idolja helyett a szociális igazságosság legyen a társadalmi-gazdasági valóság megformálásának forrása. Kálmán István 20 évvel ezelőtt megjelent írása a földkérdésről ma is aktuális – nem több piacra, hanem új eszmékre van szükség!

Nos, korunk egyik új eszméje a folyamatos terrorizmus elleni harc. 2001. szeptember 11-e a 21. század őskatasztrófája, mint ahogy a 20. századé az első világháború volt. A fenti eszme jegyében hazug, gyilkos hadjáratok zajlanak a mai napig. A háború kultúrája elleni lázadás az olasz származású Giudo Giacomo Preparata írása. Thomas Meyer megemlékezésével együtt e két írás üzenete: ki kell fejlesztenünk a tényeken iskolázva az igazság és a hazugság megkülönböztetésének képességét.

A hazai közoktatásban zajló változások legégetőbb kérdése a Waldorf-mozgalom helyzete, jövője. Fehér Botonddal készült interjúnk erre hívja fel a figyelmet.

A felzaklató, súlyos témák után az Ita Wegman Klinika fennállásának 90 éves évfordulójáról olvashatunk visszaemlékezéseket, ismerhetjük meg fejlődéstörténetét. A klinika a mai napig működik, fogadja a betegeket. Szorosan ide kapcsolódik az antropozófiai gyógyszereket gyártó WALA GmbH. Az intézményben állítják elő – a gyógyszerek mellett – lapunk hirdetéseiben rendszeresen megjelenő dr. Hauschka kozmetikai termékeket. Hiánypótló írásunk a laborban zajló munkafolyamatok kulisszatitkai mögé enged bepillantást.

Korunkban az emberi gondolkodásnak van szüksége gyógyulásra. Steiner szerint a Kozmoszban csak az működik felépítő folyamatként, amit a meghaltak nyújtanak, ami az ő szellemiségükből árad a haláluk után. Ez az új, spirituális gondolkodás hat felépítően. 

Lapzárta után érkezett a hír: Makovecz Imre szellemi-lelki lénye 2011. szeptember 27-én elhagyta földi testét.