2012. szeptember (15/3)

Tartalomjegyzék: 
Szerző
1
„Nekem a Kárpát-medence a szülõföldem. Ha tetszik, ha nem...”. – In memoriam Makovecz Imre
3
Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány
4
A periféria egyre beljebb jön – Beszélgetés Csernyus Lõrinccel
10
Bevezetõ Terry Boardman írásához
11
Kaspar Hauser ezoterikus jelentõségérõl
20
Magyar akarok lenni. – A Napút Művészeti Akadémia Dornachban
24
Találkozás Gerard Wagnerrel
Szerző
26
A jelenkor politikai és szociális helyzete az elsõ világháború „õskatasztrófája” tükrében (1914–2014)
34
New World Order, vagyis az új világrend. A 21. századi külpolitikára vonatkozó amerikai tervek – avagy melyek a soron következõ lépések a kultúrák harcában? (I. rész)
Szerző
42
Könyvismertetők
47
Hírek, hirdetések

Szerkesztői bevezető a 2012. szeptemberi számhoz

2012 őszén van Makovecz Imre halálának első, Kaspar Hauser születésének 200. évfordulója. Mi a közös bennük "Ha Kaspar Hauser nem úgy él és hal meg, mint ahogy történt, akkor a föld és a menny közötti kapcsolat teljesen megszakadt volna" - írta Rudolf Steiner. Makovecz Imre életfeladatának tekintette, hogy az eget a Földdel összekösse, nem általánosan, ideologikusan, hanem konkrétan, az alkotásaiban. Megemlékezésünk erről a sorsfeladatról szól, melyet ő egész életében hően hordozott. Ugyanakkor mindazoknak, akik sorsszerűen össze vannak vele kötve, tovább kell vinniük ezt a szellemi hagyatékot. Mindazoknak, akik "a világot avlóságként átélve, konkrétan akarnak cselekedni, akik még tudják, hoyg Krisztus országa nélkül elpusztulunk".

Hírt adunk a róla elnevezett alapítvány megalakulásáról, közöljük a kuratórium elnökének, Makovecz Pálnak és Kálmán Istvánnak beszédét.

Konkrét történektekről, a szellemi hagyaték gondozásáról, gyerekeinkről, a mai hazáról beszélgettünk Csernyus Lőrinc építésszel, a Makovecz-tanítványokkal készült interjú-sorozatunk negyedik, egyben utolsó részében.

Kaspar Hauserről már több cikket megjelentettűnk korábban is, azonban Terry Boardman megközelítésében első ízben olvashatunk Hauser ezoterikus jelentőségéről.

Itt, a Kárpát-medencében, e földből gyógyulási képességeket hordozó közösségek akarnak fakadni - írja Döbrentei Zoltán a Napút Művészeti Akadémia dornachi bemutatkozásáról. Mi a művészet? Sokat vitatott kérdés manapság, egy-egy válasz hangzik el Döbrentei Zoltántól és Kádas Ágnestől - a kettő nem ellentmond, hanem kiegészítik egymást.

Világhelyzet rovatunk első írása a Szabad Gondolatok Házában elhangzott, az első világháború és a jelenkor összefüggéseiről szóló előadás jegyzete. Egy gondolatot emelnék ki: "Szükség van arra az erőteljes törekvésre és kívánságra, hogy igaz módon tudjunk gondolkodni a világról, és ezáltal egy reális erő keletkezzen." Ehhez az igaz módon való gondolkodáshoz egy adalék Terry Boardman, az új világrendről szól cikke, melynek első részét közöljük jelen számunkban.

A Szerkesztőség