2013. szeptember (16/3)

Tartalomjegyzék: 
Szerző
1
A jövõ gazdasága – II. rész
Szerző
16
1914–2014 Hazugságok, tények, perspektívák
19
A megoldatlan népprobléma: Ausztria–Magyarországtól az EU-ig
23
Németország küzdelme a szellemi és a pénzügyi/gazdasági élet között 1914-ben és ma
28
Sir Edward Grey és Britannia döntése 1914-ben a háborút illetõen
Szerző
38
A természettudomány határátlépései
43
Az Anthro-Tech Intézet felhívása: közreműködés a kutatásokban
Szerző
44
Õ is Amerikából jött
46
Találkozások bábájaként
Szerző
52
Hirdetmény

A címlapon Lichtenberg-féle ábra (elektromos porábra) 3D változata látható.

Szerkesztői bevezető

Alexander Caspar azon kevesek közé tartozik, akik megértették és kibontották Steiner közgazdaságtanát.  Bizonyára sok olvasónknak okoz nehézséget a jövő gazdaságát felmutató, kíméletlenül alapos elemzés, amelynek második részét adjuk közre. Szeretnék mindenkit bátorítani: ne csak elszenvedjük a mai gazdasági életünk torz voltából adódó jelenségeket, úgymint svájci hitel, munkanélküli-segély és közmunka, hanem próbáljuk megérteni a pénzgazdaság működését – érzelmi megnyilvánulásaink kizárásával. 
 
Lapszámunk nagy terjedelemben foglalkozik az első világháború kitörésének hátterével. A 100 éves évfordulóra készülően folytatjuk e témájú cikksorozatunkat, melyet Ertsey Attila áttekintő cikke vezet föl.
 
A 2013-as gödöllői nyári tanári akadémia kapcsán két cikk is született. Frisch Mihály a természettudomány fejlődési szakaszait tekinti át, és nem kíván konyhakész választ adni a „használjam vagy ne a számítógépet” kérdésre. „A legfontosabb ebben a megismerési folyamatban, hogy szemben a jelenlegi sodródásunkkal, megszerezzük a tudatos döntés lehetőségét.” 
Roberto Trostli könyvajánlójára az előző számunkból emlékezhetnek az olvasók. Egyik előadója volt a nyári akadémiának, amelyet Ekler Ágnes írása elevenít meg.
 
Werner Kuhfuss neve is ismerősen cseng, hiszen sok írását közöltük korábban. Most Stráma Éva nem csupán beszámolót írt Kuhfuss úr legutóbbi magyarországi látogatásáról, hanem hűen tolmácsolja az előadó gondolatait, többek között azt a nagyon meghökkentőt is: felejtsünk el minden pedagógiai programot, és fedezzük fel az eljövendő időt!
 
Szerkesztőbizottságunk összetétele megváltozott, jelenleg Ertsey Attila, Frisch Mihály és jómagam, Buella Mónika állította össze a lapot. A változásokról néhány gondolat erejéig a következő számunkban fogunk beszámolni.
 
A Szerkesztõség